Bookmark and Share

Onlangs interviewde Pien Koome van de Gelderlander projectleider Trudi Bartel over de Pontbaas.

“Culemborg omarmt kerstspektakel op locatie
De historie van Culemborg komt tot leven in het kerstspektakel De Pontbaas. Met verhalen, zang en spel op locatie en in theater De Fransche School. Ruim honderd mensen werken mee.

De ware kerstmoraal ontbreekt niet in het verhaal, maar verder zit De Pontbaas van Culemborg vol met stekelige verwijzingen naar hebzucht en egoïsme. “Het is een soort klucht”, vat productieleider Trudi Bartel (59) samen. “Niet met oeverloos open- en dichtslaande deuren, wel met een hoop toestanden.” Het kerstspektakel bestaat uit een theatertocht door de stad, een sfeervol diner op een bijzondere locatie en een voorstelling in theater De Fransche School. In totaal leveren circa honderd stadsgenoten een bijdrage aan de productie, die in de kerstvakantie negen keer te zien is.

Twee jaar geleden werd de familievoorstelling De Heks volgens hetzelfde principe uitgevoerd. “Met professionele acteurs en een grote groep amateurs en zangers”, legt Trudi uit. “De Heks was een geweldig succes: alle twaalf voorstellingen waren uitverkocht.” De Pontbaas is een sprookjesachtig verhaal waarin de geschiedenis van de watersnoodramp van 1855 in Culemborg centraal staat. “Veel mensen raakten dakloos toen de dijken braken. Het was sowieso een tijd vol crisis en armoede; de dramatiek leent zich uitstekend voor een meeslepende toneelvoorstelling. De makers hebben het verhaal vertaald naar het heden, maar de historie van de stad is er prachtig in verweven.” Klik hier voor het volledige artikel.

Ook Het Radio Avondblad heeft de afgelopen weken veel aandacht besteed aan de aankomende kerstproductie. Beluister de interviews met verschillende betrokkenen via http://www.hetradioavondblad.nl.